בחודשי החורף השמש שוקעת מוקדם יחסית (בין 4 ל-5, כאשר היום עם שעות האור הקצרות ביותר הוא 21 בדצמבר כמובן). בנוסף לחושך היחסי, הנהגות והנהגים צריכים להתמודד בחלק מימי החורף גם עם גשם, ערפל, ברד וראות לקויה.
גורמים רבים תורמים לנהיגה בטוחה יותר, החשובים בהם – רכב תקין (בדגש על הצמיגים ועל מערכת הבלמים), נהג ערני וסביבת נהיגה תומכת. ריכזנו כאן עשר עצות "קטנות" שיעזרו לכם להתמודד עם האתגר היומיומי של נהיגה בחשכה:
1. לנקות כדי לראות
ממש כמו שמקפידים לנקות את עדשות המשקפיים כדי לראות טוב יותר, כך חשוב לנקות את ה"עדשות" שלכם ברכב: השמשה הקדמית, החלונות הצדדיים, המראות החיצוניות והפנימיות ברכב. החזיקו ברכב כמה עיתונים ישנים, ולא תאמינו כמה הם יוכלו לשפר את הראייה שלכם!
2. עמעמו את אורות לוח המחוונים
האורות בתוך הרכב עלולים לסנוור ולהקשות את ההסתגלות של העין במעבר ממבט על הלוח למבט החוצה. השתמשו במתג המיוחד ודאגו שהתאורה בלוח השעונים תהיה עמומה ולא זוהרת. ההמלצה הזו תקפה גם בעניין המסך הסלולרי שלכם – שצריך להאיר באור חלש ככל האפשר.
3. שימו משהו מתוק בתא הכפפות
סוכר הוא חומר מעורר, כידוע. כדאי לשים ברכב "משהו מתוק" (עדיף מהסוג שלא נמס או מתקלקל בקלות) – למשל ביסקוויטים פשוטים, תמרים או צימוקים, לשימוש בשעת הצורך.
4. תשתו משהו עם קפאין כדי לשמור על ערנות.
קפה או משקאות עם קפאין בהחלט יכולים להיות יעילים. בנסיעות ארוכות יותר עדיף לצרוך את הקפאין הזה ביחד עם הפסקה להתרעננות.
5. פתחו את החלון ותשירו!
שתי דרכים נוספות להישאר ערים וחדים: לפתוח מדי פעם את החלון לאוויר הקריר שבחוץ, לדבר (עם עצמכם או עם הנוסעים, אבל לא בטלפון!) ולשיר.
6. לא להסתכל על האורות שנוסעים מולכם
סינוור הוא מסוכן, והתבוננות באורות של כלי הרכב שנוסעים בנתיב הנגדי היא שגיאה. כדי להישאר על המסלול ולא להסתנוור, מקדו את המבט בפס ההפרדה בימין המסלול שלכם, עד שהמכונית ממול עוברת.
7. הדרך הבטוחה היא לא תמיד הדרך הקצרה
בשעות החשכה ובעיקר בימים גשומים, העדיפו כבישים בטוחים יותר גם אם הם מוסיפים לנסיעה מעט מרחק: כביש מואר עדיף על פני כביש חשוך, כביש מהיר עם הפרדה מסלולית עדיף על פני כביש ללא הפרדה, כביש עם רמזורים עדיף על פני כביש עם צמתים לא מרומזרים ומסוכנים.
8. נהגו "נהיגת חורף"
מהירות קצת יותר נמוכה, מרחק קצת יותר גדול מהרכב שלפניכם, וקצת יותר תשומת לב לכל מה שקורה בכביש עצמו ובסביבתו. זמני התגובה בחורף ארוכים יותר, והסכנות האורבות רבות יותר.
9. זכרו שלא כל הנהגים קראו את הטיפים האלה
לא כל מי שנמצא על הכביש נוקט באמצעי הזהירות ונוהג באופן שמתאים לחורף. לכן, השמירה על המרחק והפחתת מהירות הנסיעה הם שני האמצעים הקריטיים ביותר למניעת תאונות. כדי שגם אם נהגים אחרים לא מספיק זהירים – הזהירות שלנו תוכל ל"כסות" גם על הטעויות שלהם.
10. וודאו שהרכב שלכם מטופל היטב
הטיפ האחרון והחשוב ביותר, הוא לדאוג לכך שהרכב מטופל במועד, שהבלמים תקינים וכל מערכות הרכב המרכזיות נבדקות באופן שוטף. ולכל צרה שלא תבוא – חשוב שבתא הנהג שלכם יש ווסט צהוב זוהר, ובתא המטען – "משולש" אדום בוהק.